Beeldend kunstenares Els Molenaar uit Krimpen aan den IJssel en een groep veteranen hebben elkaar gevonden in een unieke samenwerking.
“We gaan op 9, 11, 12 en 15 april in kunstenaarscentrum De Zaag te Krimpen aan de Lek leerlingen de groepen 7 en 8 een interactieve les aanbieden”, vertelt Els Molenaar. “Er is veel belangstelling voor en dat is fijn.” Els Molenaar (77), vertelt over haar jeugd als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog en haar passie om op latere leeftijd de kinderen die in concentratiekampen om het leven kwamen te tekenen en zo hun leven terug te geven. “Zelf werd ik als baby gered door mensen van het verzet, maar heel veel andere Joodse mensen hadden dat geluk niet en kwamen om in de kampen”, vertelt ze. “Toen de oorlog was afgelopen, leefde mijn broer niet meer. Toen ik Dolfs foto zag, wilde ben ik hem gaan tekenen. Om meer over hem te weten te komen. Puur gevoelsmatig. Dat is op een ondefinieerbare wijze gelukt, want de tekening is warmer dan de foto. Ik heb hem getekend zoals ik hem voel.” En zo geldt dat ook voor de honderden andere tekeningen die ze van Joodse, Roma- en Sinti-kinderen maakte. Ik teken om ze weer levend te maken. Zo kan ik nog iets voor ze doen.” Een groot aantal tekeningen hangt vanaf 9 april in De Zaag. Ook gaat Els Molenaar met de leerlingen een kunstwerk bouwen dat bestaat uit kleurrijke stenen. “Tezamen beelden samen ‘saamhorigheid’ uit”, zegt ze.
Ook verschillende veteranen hebben zich beschikbaar gesteld voor de lessen. Zij worden geïnterviewd over hun deelname aan vredesmissies en wat ze toen meemaakten. Eén van hen is Erwin van Delzen, in het verleden actief tijdens missies in Cambodja en op Haïti. “Toen me gevraagd werd om aan kinderen te vertellen over de missies waaraan ik heb deelgenomen, leek me dat meteen een mooi idee”, vertelt hij. “De huidige generatie kinderen heeft de verhalen over de Tweede Wereldoorlog al vaak niet meer rechtstreeks meegekregen. Via Els krijgen ze een blik in dat verleden en wij als veteranen nemen ze mee in de nog recentere geschiedenis. Die combinatie spreekt me aan en ik weet dat mijn collega’s er precies zo over denken. Hoewel ik best nare dingen heb meegemaakt op mijn missies, overheerst het positieve gevoel. 98 Procent van wat ik daar meemaakte was goed en positief. We konden in veel gevallen écht het verschil maken. Daar willen we graag over vertellen. Doel van Els en ons is om de kinderen op een persoonlijke manier mee te geven hoe belangrijk het is om in vrede te (kunnen) leven en anderen zonder vooroordelen te accepteren zoals ze zijn. Een boodschap die we op een verantwoorde, positieve en optimistische wijze presenteren.”
Alle basisscholen in Krimpen aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen om de interactieve les te bezoeken. Er zijn nog een paar plekjes vrij. Voor aanmelding: elsbronsinbeweging@gmail.com.
Jan Timmer
Bron: Het Kontakt